Valorar-se per poder valorar als nostres fills/es

Per Natàlia Comalrena de Sobregrau – Psicòloga General Sanitària.

Contínuament ens arriben informació i consells sobre la necessitat d’acompanyar els nostres fills, donar-los seguretat i ensenyar-los a que es valorin i augmentin la seva autoestima. Però poques vegades es parla de com fer-ho si nosaltres ens mantenim en una fina línia d’equilibri personal i difícilment donem valor al que fem diàriament.

* Video sobre la veus internes:

I em pregunto, si et demanen parlar de tu mateix / a i dir 5 aspectes positius, et surten ràpidament? O et resulta difícil?  Apareixen excuses del tipus … això és ser egoista, cregut, o mai m’havia parat a pensar-ho? O potser milers de veuetes internes limitants van ràpidament a la nostra consciència impedint-nos pensar en una resposta tranquil·la.

Difícilment podrem ensenyar els nostres fills a valorar-se si no sabem valorar-nos nosaltres, i valorar-se no vol dir tirar-se flors i ignorar el que ens costa, sinó gaudir del que sabem fer i acceptar el que ens costa, acollint-ho amb compassió.

Requereix una mirada atenta, escoltar-se, disposar de temps i minimitzar la comparació amb els altres.

Així podrem ser un model per als nostres fills, parlant del que els costa, criticant (entesa com a crítica positiva) el que no aconsegueixen fàcilment, i felicitant els seus èxits en la seva justa mesura. No és tasca fàcil i requereix d’acceptació, coratge i entrenament amb ajuda dels que ens envolten i, si cal, d’algun professional.